On se sitten kumma, kun sitä jaksaa aina välillä innostua jostain asiasta ihan fanaattisuuteen asti. Oli se sitten kestovaippailua, ompelua, neulomista, sisustussuunnittelua tai puutarhan suunnittelua. (Tai pajunpunontaa, kukkien sidontaa, tai... tai... minulla tuntuu olevan ehtymätön varasto innostuksen kohteita, ja jos vanhat alkavat tympiä niin uskon että uusia löytyy aivan varmasti) Yksi asia kerrallaan näyttää vievän minut mennessään ihan kokonaan, uppoudun aiheeseen aivan täysin rinnoin, silmät innostuksesta hehkuen, ja tuntuu että (lähes) mikään muu ei merkitse sillä hetkellä mitään. Minulla on sellainen kummallinen luonne, on niitä innostuksen huippuja ja sitten välillä vähän tasaisempaa. Joskus harvoin iskee sellaisia notkokohtiakin, että ei oikein jaksa innostua mistään asiasta, ja silloin elämä tuntuu vähän tylsältä ja pitkäpiimäiseltä. Taitavat olla niitä marraskuun pimeitä kuukausia, kun ei jaksa oikein innostua mistään, ja päivän mielenkiintoisimmat tapahtumat ovat kauniiden ja rohkeiden juonenkäänteissä. Onneksi ne notkot eivät iske kovin useasti, eivätkä yleensä kestä kovin pitkään. Minun "normaali" mielentilani on suunnaton innostus jostain asiasta, sellainen sisäinen palo joka vaatii tekemään, suunnittelemaan, luomaan, koko ajan ja jatkuvasti.

22196.jpg

Tässä Enna 5kk uudessa kukkavaipassaan. Äiti on ehtinyt pyörähtämään ompelukoneella :)
 
Tässä kesällä se vimma on iskenyt vuoroon vaippojen ompeluun ja vuoroon puutarhan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Vähän tasaisemmin siis jakautuu kahden asian välille. Talvisin ja syksyisin kun ei pääse puutarhaa tekemään, pelkkä suunnittelu ei jaksa pitää mielenkiintoa yllä, vaan se saattaa lopahtaa moneksi kuukaudeksi. Kuuluu myös tähän helposti innostuvaan mutta niin kovin malttamattomaan luonteeseen: kun jotain on suunnitteilla, niin tekemään pitäisi päästä aivan välittömästi, ja valmista pitää syntyä mielellään aika nopeaan tahtiin. Muuten innostus taas lopahtaa, ja saattaa unohtua viikoiksi, jopa kuukausiksi. Sateisempaan vuodenaikaan innostun sisustamisesta, suunnittelen uusien huonekalujen hankintaa ja seinien maalaamista, tapetointia, uusia verhoja, kaikenlaista sisustukseen liittyvää. Tätä taloa rakentaessa sitä onkin päässyt oikein toden teolla suunnittelemaan ja toteuttamaan luovuuttaan. Sisustusvimman iskiessä myös siisteysvimma saattaa yllättää, ja jynssään ja puunaan vimmoissani tiskipöydän pintaa, kaapinovia, nurkkia ja kynnyksiä, kiillotan suihkuhanoja ja kylpyhuoneen seiniä. Ja nautin lopputuloksesta, kun joka paikka kiiltää ja näyttää siistiltä ja tarkkaan mietityt sisustusratkaisut ja koko koti pääsee oikeuksiinsa. Lapsetkin saavat kuulla kunniansa jos leluja ja vaatteita tai muita tavaroita jätetään lojumaan ympäriinsä.
 
Nyt kun on puutarhan laittamisen aika, niin nurkissa pyörii tavaraa vaikka muille jakaisi: lasten leluja, kyniä, kylpypyyhkeitä ja vaatteita ynnä muuta lattioilla, sohvilla ja pöydillä. Pölypallot viettävät kesäjuhlia olohuoneen nurkissa ja hiekkaa on sisällä yhtä lailla kuin ulkonakin. Huushollin pitoon meidän perheessä kesäkuukausina näyttää kuuluvan vain hätäisesti tiskaaminen ja pyykin pesu, sen verran että juuri ja juuri puhtaissa vaatteissa ja astioissa pysytään. Tiskiä lojuu vähän joka pöydällä, ja äitin likaisia kahvikuppeja löytyy sängyn vierestä ja kirjahyllystä, aina sieltä missä on istuttu puutarhalehteä selaillen kahvikuppi kourassa, ennen kuin joku pieni ihminen on vaativasti kutsunut äitiä luokseen. Likaiset vaatteetkin löytävät tiensä pyykkikoreihin vähän satunnaisesti ja hartaaseen tahtiin. Mutta sehän ei haittaa, kun kesällä ollaan sisätiloissa vain aamiaisen ja iltapalan ajan, ja kaikki muu aika vietetään aika tarkkaan puutarhassa tai taimikaupassa.
 
Puutarhaan tälläkin hetkellä olisi kiire istuttelemaan, joten tämä kirjoitus päättynee tältä erää tähän. Tuli ostettua alennusmyynnistä perennoja pari pahvilaatikollista, kun sai puoleen hintaan. Istuttamaan!

22199.jpg

Piha alkaa jo löytää muotoaan. Kuvassa Vastaistutetut katsurat, kolme kappaletta piparkakun tuoksua syksyksi :) ja Eetu kuormurinsa kanssa tarkistamassa että kuorikatteet on hyvin asennettu. Poika auttoi kuskaamalla kuorikatetta pikku kuormurinsa lavalla ja kippasi aina kuorman puskan juurelle.